Lilla chokladskolan - från kakaofrukt till chokladböna

Choklad kommer från ett träd.

All kakao kommer från arten Theobroma cacao och länge trodde man att det bara fanns tre sorter – Criollo, Forastero och Trinitario. På senare tid har däremot fler än tio sorter identifierats och mer än 50 000 varianter lär finnas. Kakao liknar vin och smaken beror bland annat på variant, jordmån och väder under året.

Kakaofruktkött och kakaobönor

Kakaofrukterna växer direkt på stammen och blir före skörd cirka 20-40 cm i diameter och är formade som rugbybollar. Beroende på sort tar det mellan 4-8 månader för frukten att mogna. Kakaofrukterna öppnas upp och innanför det tjocka, hårda skalet ligger kakaobönorna inbäddade i ett vitt, sött fruktkött. All kakao skördas och öppnas för hand vilket är ett otroligt krävande arbete.


Ulrika Bergenkrans - founder of Svenska Kakao in Tanzania opening cacao fruit
Bönorna och fruktköttet läggs i trälådor och fermenteras i fem till sju dagar. Jäsningen är en naturlig process som är mycket viktig för smaken. När önskad karaktär uppnåtts avbryts jäsningen och bönorna torkas, ofta med hjälp av solen. Därefter sorteras kakaon och packas i säckar.

Du vet väl att du kan smaka på kakaofruktköttet? I ett unikt samarbete har kan vi presentera kakaofuktpurée på tub i vår webbshop.