Bean to bar steg 3: Torkning av jästa kakaobönor

Torkningen är det sista steget innan kakaobönorna skeppas vidare till vår fabrik på Österlen. Torkning kan ske maskinellt, eller naturligt på bäddar i solen.  När fukten minskar börjar jäsningen sakta ner, men smaken och färgen på kakaobönan fortsätter att utvecklas och förändras.
Torkning av jästa kakaobönor kan ske i växthus eller under direkt sol. Ulrika Bergenkrans från Svenska Kakao hjälper till att vända kakaobönor på torkning.

Torkningen är det sista steget innan kakaobönorna skeppas vidare till vår fabrik på Österlen. Torkning kan ske maskinellt, eller naturligt på bäddar i solen.  När fukten minskar börjar jäsningen sakta ner, men smaken och färgen på kakaobönan fortsätter att utvecklas och förändras. Långsam och försiktig torkning kan kraftigt minska surheten i bönan, samt utveckla den färgnyansen i den färdiga chokladen. Detta steg i processen tar i genomsnitt 5-7 dagars och är klar när fukthalten i bönan når 6-8%. Är fukthalten högre riskerar man att bönorna utvecklar mögel inuti vilket direkt gör dem obrukliga.  Bönorna sorteras sedan, packas i säckar  och skeppas till oss i Sverige. 

PAY WITH CREDIT CARD I KLARNA I SWISH American Express Apple Pay Google Pay Klarna Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa