VARFÖR VI INTE ARBETAR MED CERTIFIERINGAR

Ibland frågas vi varför vi har valt att inte certifiera vår choklad med rättvis handel eller ekologiska certifieringar, även om ingredienserna vi arbetar med uppfyller villkoren för både rättvis och ekologisk. Nedan följer de viktigaste anledningarna till varför vi valde att inte certifiera vår choklad.

VI VILL HJÄLPA PERSERVERA OCH RÄDDA ORIGIN CACAO GENETIK
Kakao växer längs ekvatorn och det finns många tusentals olika inhemska sorter, (många upptäcks inte ens än). Många av dessa sorter är helt unika och kan vara begränsade till ett litet område eller runt en viss by. Tyvärr ser vi nu att fler och fler av dessa unika och inhemska sorter försvinner. Om vi bara skulle köpa certifierade bönor skulle vi behöva begränsa oss till några sorter och platser på jorden, särskilt från de traditionella bulkproducerande länderna. Vi vill hjälpa till att bevara och rädda unika och inhemska kakaosorter. Så istället för att kräva certifieringar, garanterar vi rättvisa förhållanden och organiska metoder genom att ha direktkontakt med kakaoproducenterna vi köper från och genom besök i ursprunget.

Vi bryr oss om våra kakaoproducenters ekonomiska stabilitet
Till exempel följer Fair Trade-certifieringen bulkpriset för kakao med en extra premie. Men fluktuerande marknadspriser skapar en enorm osäkerhet för kakaoproducenter som inte kan förutsäga hur mycket de kommer att få i betalning från månad till månad. Denna ständiga osäkerhet gör det svårt att planera för nya investeringar, särskilt eftersom många i utvecklingsländer lever med planerade ekonomier varje vecka. Vi betalar alltid samma eller högre pris från år till år och utvecklar långsiktiga relationer med våra producenter.

VI BETALAR LÄNGRE OVER DET RÄTTA HANDELSPRISET
Bulkpriset ligger vanligtvis någonstans runt 2-2,5 USD per kilo för kakaobönor. Rättvis handel garanterar också en premie på 0,2 USD per kilo, vilket blir ett slutpris på cirka 2,7 USD. Vi tycker att detta är alldeles för lågt. Vi betalar vanligtvis cirka 5-8 USD per kilo till våra producenter, det vill säga flera gånger mer än rättvis handel. Vi tycker att detta är en verkligt rättvis prissättning.

CERTIFIERINGAR KOSTAR MYCKET PENGAR FÖR CACAO-TILLVERKARNA
För att kunna använda en certifiering måste kakaoproducenten certifiera sin produktion. Detta kostar en massa pengar i initiala avgifter och årliga kontroller som reglerna anges uppfylls. Avgifter som betalas till certifieringsorganisationen. Vi har inget intresse av att lägga till fler kostnader för kakaoproducenterna, särskilt för något de redan gör. Vi måste påminna oss själva om att kunder som kräver certifiering sällan är de som betalar priset, det är oftare gårdar och producenter.

CERTIFIERINGAR SÄGER INGENTING OM KVALITET
Varken ekologisk eller rättvis handel certifiering säger oss något om kvaliteten på kakaobönorna. På våra resor till kakao-växande länder har vi otaliga gånger sett defekt kakao såld med argument att den är certifierad ekologisk. Tyvärr är vår erfarenhet att många konsumenter förknippar kvalitet med certifieringar och vi vill inte bidra till förvirringen. Vi hanterar endast kakao av högsta kvalitet och säkerställer detta på andra sätt.