Uganda - Semuliki Forest Cacao // Latitude Trading Co.

Kakao växer i Bundibugyo-distriktet i västra Ugandas närliggande Semuliki National Park. Höjden är över 850 m över havet med mer än 1000 mm regn per år och bördig jord. Kakaos genetik är huvudsakligen en blandning av Trinitario- och Amelonado-sorter och de flesta träden planteras under de senaste 30 åren i det som brukade vara ett odlingsområde för kaffe.

Färsk kakao köps av Latitude Trade Co. (LTC) till ett premiumpris från mer än 1000 ekologiskt certifierade odlare, varav majoriteten är kvinnor. Samlingsplatser för färsk kakao finns på landsbygden längs vägen som går genom samhällen Galiraya, Kisonko, Mirambi och Buganikere. Odlarna får välbehövliga kontanter vid leverans vid insamlingsställena. Dessutom stöder LTC jordbrukare med utbildning i agronomi och ekonomisk läskunnighet förutom att främja organiska skogsbruksmetoder.

LTC fermenterar bönorna centralt i byn Bumate vid foten av kullarna som leder in i Rwenzori-bergen. De fermenteras i upp till sju dagar i ett ihopkopplat lådsystem och soltorkas sedan på upphöjda sängar.

Bönorna har en mild arom. Nästan ingen bitterhet eller sammandragning är närvarande. Medelsyran balanserar de fruktiga tonerna perfekt med den djupare kakaobasen. Från dessa bönor gör vi en färsk och lättsam choklad för de flesta tillfällen.

URSPRUNGSFAKTA

Typ: Mestadels Trinitario och Amelonado hybrider.
Område: Bundibugyo, västra Uganda.
Terroir: Fertila jordar med kraftig nederbörd.
Skördesäsong: Huvud sept-jan, andra mars-april.
Jäsning: Parad låda i 5,5-6,6 dagar.
Torkningsmetod: Bärbara torkbäddar.