Tanzania - Kokoa Kamili

Kokoa Kamili arbetar med mer än 2000 småbrukare som är engagerade i ekologiskt jordbruk, varav de flesta odlar ungefär en halv till två tunnland mark. För många jordbrukare är kakao de största inkomstkällorna. Verksamheten bedrivs i Kilombero-dalen i Morogoro-regionen, cirka tio timmars bilresa från huvudstaden Dar Es Salaam.

Cacao från Tanzania introducerades först på 1880-talet. Tanzania har en av de lägsta BNP per capita i världen och jordbrukare på landsbygden lever ofta hand till mun. Historiskt sett kontrollerades kakaomarknaden av några stora företag.

Kokoa Kamili fungerar bara med bönor av högsta kvalitet, främst av sorten trinitario. Kamili betalar en premie för våt kakao och genom att köpa våt kakao kan de säkerställa en högkvalitativ konsistens i jäsning och torkning. För jordbrukarna betyder detta också mindre arbetsbelastning och större ersättning.

Vi började arbeta med Kokoa Kamili i slutet av 2015 och har genom åren blivit mer och mer imponerade av det arbete teamet gör från början.

Bönorna har starka toner av torkade fikon och russin samt inslag av röd frukt och trä. De har en hög syra men också en hög naturlig sötma.

URSPRUNGSFAKTA

Typ: Lokal hybrid av Trinitario
Område: Kilombero-dalen, Morogoro-regionen
Terroir: Gränsar till Udzungwa-bergen med mycket bördig mark och bra nederbörd.
Skördesäsong: Huvudsäsongen juni-november; högsäsong augusti-november.
Jäsning: Eukalyptusbaserad boxjäsning. Vanligtvis sex dagar med varv på dag tre och fem.
Torkningsmetod: Soltorkad på upphöjda torra sängar. Kombination av direkt och indirekt solljus.