Peru - Ucayali River Cacao

Ucayali River Cacao (URC) ligger nära Pucallpa i Amazonas del av Peru. Bönor köps från flera jordbrukssamhällen i områdena Pucallpa och Tingo Maria och transporteras sedan till en central jäsning- och bearbetningsstation. De flesta lokala bönder har 1-2 hektar kakaoträd, men några gårdar är så stora som 5-6 hektar.

Bönorna är huvudsakligen en blandning mellan den lokala sorten Comun och fyra andra Trinitario-kloner. Med en hög naturlig massainnehåll dräneras de före jäsning. Endast färsk kakao som öppnas på morgonen för upphämtning kommer och laddas i jäsningslådor om natten.

URC arbetar tillsammans med USAID och Allianza Cacao Peru för att ge bönderna en väg ut ur kokaindustrin. URC köper våta bönor och betalar ytterligare tio procents premie för en motsvarande mängd torrvikt kakao. Jordbrukarna får högre lön för mindre arbete vilket har gjort URC till en populär partner.

Vi började arbeta med URC i slutet av 2017 och bönorna köps direkt från ursprung. Lätta och blommiga toner dominerar med en aning krydda och trä till slut. En riktigt elegant böna.

URSPRUNGSFAKTA

Typ: Lokal sort Comun och Trinitario kloner
Område: Pucallpa och Tingo Maria
Klimat: Amazonas klimat. Högt nederbörd med låg temperaturvariation under året.
Skördesäsong: Främst skörd under maj-augusti
Jäsning: In-line-jäsning i 6 dagar.
Torkningsmetod: Soltorkad på torkbord