Dominikanska republiken - Öko Caribe

Öko-Caribe arbetar med mer än 165 små jordbrukare nära San Franciso de Macoris i Duarte-provinsen. Kakao samlas färskt och tas inom sex timmar till sin centraliserade jäsningstation. Bönorna jäses sedan i ett kaskad 4-lådarsystem i upp till sex dagar. Med tanke på det fuktiga och tropiska klimatet med ofta förekommande regn använder Öko-Caribe soltorkningstunnlar för att torka bönorna.

Kakao är avskuren med till exempel bananer, avokado, zapote, apelsiner och buenpanna. Sammantaget täcker kakaodlingen för närvarande cirka tio procent av Dominikanska republikens landareal och landet levererar en stor del av världens organiska kakao.

Öko-Caribe arbetar mycket nära sina bönder som får teknisk utbildning och utbildning i agronomiska bästa metoder. Dessutom erbjuder Öko-Caribe mikrofinansieringslån för kakaorelaterade utgifter, liksom personliga lån för familjen nödsituationer eller andra samhällsbehov.

Vi började arbeta med Öko-Caribes bönor 2018. Bönorna har en hög fetthalt och en mycket chokladaktig karaktär med toner av honung, nötter och röd frukt. En mycket balanserad böna.

URSPRUNGSFAKTA

Typ: Trinitario, Criollo, Nacional
Område: Duarte-provinsen
Terroir: Tropiskt med hög luftfuktighet och mycket regn.
Skördesäsong: Mars till juli
Jäsning: Cascading 4-boxs tiersystem i upp till 6 dagar.
Torkningsmetod: Soltorkad i tunnlar.